Bijzondere evenementen
Nieuwsbrief
Info

U bent hier

Home

Dagarrangement: De geschiedenis van Turnhout

Zondag 5 maart 2017 om 9.00 uur
Vertrek: wordt medegedeeld bij inschrijving.
De kostprijs van dit arrangement is uitzonderlijk 22,00 euro per persoon.

Het prachtige Grotenhoutbos, op de grens van Turnhout en Vosselaar, vormt de basis van een nieuwe activiteit die u kunt boeken bij Toerisme en UiT.

Het Grotenhoutbos heeft een belangrijk aandeel in de geschiedenis van Turnhout. Het bos heeft zelfs ook een link met het kasteel van de hertogen van Brabant en het Taxandriamuseum. U komt er alles over aan de weet in het gloednieuwe arrangement ‘De geschiedenis van Turnhout’.

De geschiedenis van het Grotenhoutbos gaat terug tot ongeveer 8 000 jaar voor Christus. In die periode was het een gesloten boslandschap met loofbomen. Tijdens het tijdperk van de Romeinen begonnen de eerste ontbossingen. Mensen hadden hout nodig om hun huis te bouwen, te verwarmen. En ook om oorlog te voeren.  De grond liet niet toe dat loofbomen snel groeiden en zo ontstonden er grote heidevlaktes.

Vanaf dat moment duikt het kasteel van de hertogen van Brabant op in het verhaal.  De interesse van de hertog van Brabant was de redding voor het Grotenhoutbos. Hij kwam regelmatig voor een langere periode in het Turnhoutse kasteel wonen en nodigde dan vrienden uit om hier te komen jagen. Dankzij deze passie voor de jacht is het bosrijke domein gered. Na de Vrede van Munster kwam het in handen van de Nassau’s, waaronder Amalia van Solms. En vanaf dan start het stukje Turnhoutse geschiedenis helemaal.

Als u het arrangement boekt, kunt u er ook voor kiezen om het Taxandriamuseum te bezoeken. Daar is een kamer volledig aan de jacht gewijd.

Arrangement ‘De Geschiedenis van Turnhout’

9  uur - 9.45 uur uur:     ontvangst met koffie of thee en een koffiekoek
9.45 uur - 12.30 uur:      geleid bezoek aan het Grotenhoutbos
12.30 uur - 14.00 uur:     uitgebreide koffietafel met broodjes en beleg
14.30 uur - 16.30 uur:     geleid bezoek aan het Taxandriamuseum of het kasteel van de hertogen van Brabant

VOORAF INSCHRIJVEN IS WEL EEN NOODZAAK!!