U bent hier

Home

In de voetsporen van Brepols

Deze wandeling neemt je mee naar het Turnhout van Brepols en omvat een tijdspanne van vijftig jaar. In deze halve eeuw is er veel gebeurd en veranderd. Drie verschillende staatssystemen passeerden: van de Franse annexatie over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden tot het onafhankelijke België. Brepols heeft onder alle drie de besturen gedrukt, verkocht en gefoeterd.

De industriële revolutie waaide door onze contreien en vernietigde oude gewoonten en productiesystemen, maar liet ook toe dat sommige haantjes-de-voorsten ongekende kapitalen konden opbouwen. Brepols is het schoolvoorbeeld van zo’n ‘selfmade man’.

De wandeling die we maken is een oefening in het aanspreken van je verbeelding. 

We stappen in de voetsporen van Brepols en gaan terug in de tijd op zoek naar de geschiedenis van Brepols en de stad. We komen langs straten die een belangrijke rol speelden in het leven van de drukkersbaas. Helaas kan niet alles verteld worden over Brepols en de drukkerijen in een tijdspanne van twee uur. We doen ons best.

Misschien is er na de wandeling de honger naar meer weten over Philippus Jacobus Brepols en zijn impact op de stad. Het Speelkaartenmuseum in Turnhout is de plaats waar je moet zijn. 

 

datum: 
zondag 1 augustus 2021
startuur: 
14.00 uur
vertrekplaats: 
centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42