U bent hier

Home

Turnhout, wereldcentrum van de speelkaart

De oorsprong van de grafische nijverheid in Turnhout gaat terug naar de Leuvense drukker Pieter Corbeels, die zich in 1795 samen met zijn 17 jarige leerjongen Philippus Jacobus Brepols als drukker in Turnhout vestigt. Corbeels wordt al snel stadsdrukker. Hij drukt paspoorten en aanplakbrieven voor de stad alsook religieuze drukwerken. Maar bovenal blijft Corbeels politiek geëngageerd, drukt clandestien pamfletten tegen de Franse overheersing en wordt één van de leiders van de Boerenkrijg. Corbeels komt in 1799 voor het vuurpeloton te staan. 
Brepols neemt de drukkerij over en breidt de zaak uit met een winkel, een papierhandel en een boekbinderij. Vanaf 1826 drukt hij ook speelkaarten die al snel over de hele wereld verkocht worden. Vanuit Brepols zijn meerdere drukkerijen ontstaan. In 1939 is Turnhout het wereldcentrum op het gebied van de grafische- en papier verwerkende nijverheid. Meerdere firma’s zijn dan actief in Turnhout waarvan er vijf speelkaarten maken.
De jarenlange kennis van de speelkaartenproductie wordt in 1970 geconcentreerd in één enkel bedrijf: Cartamundi. Vandaag is onze stad wereldcentrum van de speelkaart. Jaarlijks worden hier meer dan 140 miljoen speelkaarten vervaardigd.
Tijdens deze wandeling neemt een gids je mee langs de voornaamste plaatsen in Turnhout die de groei van de speelkaartproductie en de speelkaart levendig houden. Verhalen over de betekenis van de speelkaart in het dagelijks leven van de Turnhoutenaar frissen deze wandeling op.
 
datum: 
zondag 2 mei 2021
startuur: 
14.00 uur
vertrekplaats: 
centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42