U bent hier

Home

Kasteel van de Hertogen van Brabant

Het kasteel kende tijdens de negen eeuwen van zijn bestaan evenveel levens. Oorspronkelijk was het een jachtverblijf van de eerste hertog van Brabant. Daarna werd het impressionante bouwwerk ondermeer omgedoopt tot gevangenis, stadsmagazijn, pompiershuis en weversschool.

Belegerde waterburcht

Het kasteel laat fier de littekens van zijn rijke geschiedenis zien. Tijdens de tachtigjarige oorlog werd het getroffen door honderd kanonschoten, verloedering volgde in de achttiende eeuw en twee eeuwen later sprak men van slopen. Gelukkig kocht de provincie het kasteel en liet het restaureren door Jules Taeymans. Sinds 1936 is het een geklasseerd monument. Vandaag de dag zit hier het gerechtshof van Turnhout.

Stap in de historie

Een bezoek aan het kasteel is een belevenis. Je lijkt met je twee voeten in de geschiedenis te staan. Het binnenplein als rustpunt op de tijdslijn. Dwalen door de gangen en zalen voert je voorbij historische relieken. De grote rechtszaal bevat prachtige muurschilderingen van Karel Boom. Deze muurschilderingen stellen het gerecht ten tijde van Maria Van Hongarije voor.

Bezoek eens een kasteel ...

Het kasteel kun je enkel bezoeken onder begeleiding van een stadsgids.