U bent hier

Home

Themawandelingen 2021

Datum:
Zondag 7 februari 2021
Vertrekuur:
14.00 uur
Vertrekplaats:
Toerisme & UiT, Grote Markt 44
GEANNULEERD
 
Onze stad was verschillende historische kapellen rijk. Enkele zijn er nog bewaard. Zij zijn een uiting van de katholieke geloofsovertuiging , die hier sterk aanwezig was. Sommige van deze gebedsplaatsen staan nu nog open voor het publiek. Andere waren specifiek voor een kloostergemeenschap of een congregatie. Het lag niet voor de hand om daar toegang te krijgen. 
In beide gevallen getuigen ze van een religieuze bezieling. 
Tijdens onze wandeling bezoeken we enkele van deze -  soms verdoken - stukjes erfgoed. Zonder enig vooroordeel bekijken en bespreken we het interieur van deze locaties. 
 
Datum:
zondag 7 maart 2021
Vertrekuur:
14.00 uur
Vertrekplaats:
inkomhal WZC de Wending, Albert Van Dijckstraat 18

GEANNULEERD

 

In deze wandeling worden figuurlijk deuren geopend en komen de geschilderde huizen van Lieve Flour tot leven. Achter sommige deuren schuilt immers een verhaal, of het huis maakt deel uit van een Turnhouts verleden.

Datum:
zondag 4 april 2021
Vertrekuur:
14.00 uur
Vertrekplaats:
centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42
GEANNULEERD
 
Het intieme leven van Turnhoutenaars van de 14de tot de eerste helft van de 20ste eeuw is nog niet dikwijls uitvoerig aan bod gekomen. 
Tijdens deze wandeling vertellen we de deelnemers over de liefde binnen en buiten het huwelijk en belichten ook de soms wrange kantjes. 
Waarom het uiten van liefde en tederheid naar kinderen toe vroeger slechts zelden gebeurde wordt uit de doeken gedaan. 
We ontmoeten natuurlijk de Turnhoutse arts Nand Peeters en leggen uit hoe hij via zijn medische ontwikkelingen echtparen en toekomstige moeders meer comfort (en geluk?) geboden heeft. 
Kennis maken met het intieme en dikwijls verborgen leven van de Turnhoutenaars in vervlogen tijden zal veel deelnemers verbaasd doen opkijken. 
 
Datum:
zondag 2 mei 2021
Vertrekuur:
14.00 uur
Vertrekplaats:
centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42
De oorsprong van de grafische nijverheid in Turnhout gaat terug naar de Leuvense drukker Pieter Corbeels, die zich in 1795 samen met zijn 17 jarige leerjongen Philippus Jacobus Brepols als drukker in Turnhout vestigt. Corbeels wordt al snel stadsdrukker. Hij drukt paspoorten en aanplakbrieven voor de stad alsook religieuze drukwerken. Maar bovenal blijft Corbeels politiek geëngageerd, drukt clandestien pamfletten tegen de Franse overheersing en wordt één van de leiders van de Boerenkrijg. Corbeels komt in 1799 voor het vuurpeloton te staan. 
Brepols neemt de drukkerij over en breidt de zaak uit met een winkel, een papierhandel en een boekbinderij. Vanaf 1826 drukt hij ook speelkaarten die al snel over de hele wereld verkocht worden. Vanuit Brepols zijn meerdere drukkerijen ontstaan. In 1939 is Turnhout het wereldcentrum op het gebied van de grafische- en papier verwerkende nijverheid. Meerdere firma’s zijn dan actief in Turnhout waarvan er vijf speelkaarten maken.
De jarenlange kennis van de speelkaartenproductie wordt in 1970 geconcentreerd in één enkel bedrijf: Cartamundi. Vandaag is onze stad wereldcentrum van de speelkaart. Jaarlijks worden hier meer dan 140 miljoen speelkaarten vervaardigd.
Tijdens deze wandeling neemt een gids je mee langs de voornaamste plaatsen in Turnhout die de groei van de speelkaartproductie en de speelkaart levendig houden. Verhalen over de betekenis van de speelkaart in het dagelijks leven van de Turnhoutenaar frissen deze wandeling op.
 
Datum:
zondag 6 juni 2021
Vertrekuur:
14.00 uur
Vertrekplaats:
Boothuis, Nieuwe Kaai
Decennialang vormde de vaart de noordelijke grens van onze stad. Enkel de bewoners van wijk Brug II hadden het gewaagd zich ‘over het water’ te vestigen. Met de ontwikkeling van de Heizijdse Velden is deze omgeving snel aan het veranderen. Een woonzorgcentrum, appartementen, ééngezinswoningen gecombineerd met sociale woningbouw nemen de plaats in van het eeuwenoude landbouwgebied. Met de stadsboerderij, een speelpark, waterpartijen, wandel- en fietspaden hoopt de stad het groene karakter van deze nieuwe stadsuitbreiding deels te bewaren.
Tijdens deze wandeling observeren en beleven we de reeds uitgevoerde werken, en bespreken wat de toekomst voor dit nieuwe stadsdeel in petto heeft.
 
Datum:
zondag 4 juli 2021
Vertrekuur:
14.00 uur
Vertrekplaats:
Toerisme & UiT, Grote Markt 44
Na het vertrek van de drukkerij van Brepols in 1974 bleef er 4 hectare niemandsland achter in het bouwblok aan de Grote Markt. De gebouwen verloederden en verschillende pogingen om het stadsgedeelte nieuw leven in te blazen, mislukten. Op deze locatie stond eveneens het Kursaal, waar duizenden soldaten leerden zwemmen en waarin filmzalen ondergebracht werden.
In 2004 besloot de stad Turnhout om zelf ideeën te ontwikkelen voor deze site. Ze vonden een partner in Heeren Group en samen maakten ze een masterplan op. Turnova was geboren.
Turnova is een bruisend nieuw stadsdeel in hartje Turnhout. Een aanvullend winkelaanbod, een viersterrenhotel, de nieuwe stedelijke academie, honderden wooneenheden en een ondergrondse parking geven samen met de gezellige cafés, restaurants en terrasjes een nieuwe dimensie aan het stadscentrum. Tegelijk sluit het naadloos aan op het historische centrum van Turnhout. Oud en nieuw met elkaar verzoenen, dát is de bedoeling van Turnova.
 
 
Datum:
zondag 1 augustus 2021
Vertrekuur:
14.00 uur
Vertrekplaats:
centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42

Deze wandeling neemt je mee naar het Turnhout van Brepols en omvat een tijdspanne van vijftig jaar. In deze halve eeuw is er veel gebeurd en veranderd. Drie verschillende staatssystemen passeerden: van de Franse annexatie over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden tot het onafhankelijke België. Brepols heeft onder alle drie de besturen gedrukt, verkocht en gefoeterd.

De industriële revolutie waaide door onze contreien en vernietigde oude gewoonten en productiesystemen, maar liet ook toe dat sommige haantjes-de-voorsten ongekende kapitalen konden opbouwen. Brepols is het schoolvoorbeeld van zo’n ‘selfmade man’.

De wandeling die we maken is een oefening in het aanspreken van je verbeelding. 

We stappen in de voetsporen van Brepols en gaan terug in de tijd op zoek naar de geschiedenis van Brepols en de stad. We komen langs straten die een belangrijke rol speelden in het leven van de drukkersbaas. Helaas kan niet alles verteld worden over Brepols en de drukkerijen in een tijdspanne van twee uur. We doen ons best.

Misschien is er na de wandeling de honger naar meer weten over Philippus Jacobus Brepols en zijn impact op de stad. Het Speelkaartenmuseum in Turnhout is de plaats waar je moet zijn. 

Reserveer hier je ticket. 

Datum:
15 augustus 2021
Vertrekuur:
14.00u
Vertrekplaats:
centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42

De stad Turnhout heeft heel wat hedendaagse kunstwerken  in zijn straatbeeld .

Bij een klassieke rondleiding is de aandacht die we er aan kunnen besteden beperkt.

Bij deze rondleiding zetten we niet niet alleen de kunstwerken maar ook aan de kunstenaars in de kijker en schetsen een beeld van wat Turnhout op vlak van hedendaagse kunst te bieden heeft.

Na de wandeling in de stad ,wordt er voor de liefhebbers nog een bezoek gebracht (met gids )  aan de tentoonstelling in de warande expo Rainbow woman van Femmy Otten.

Reserveer hier je ticket. 

Datum:
zondag 5 september 2021
Vertrekuur:
14.00 uur
Vertrekplaats:
centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42
Wandel samen met een stadsgids door een deel van het multiculturele Turnhout van vandaag. Leer andere culturen kennen aan de hand van een aantal kleurrijke bezoeken. 
Kijk eens naar ‘onze’ kerken door de ogen van een nieuwkomer. Bezoek een moskee en sla een praatje met een Imam, proef zoete baklava, geniet van de kruidige geuren in een Turkse supermarkt, leer de werking van het Agentschap voor integratie en inburgering kennen en nog zoveel meer …
De wandeling duurt 3 uur en vertrekt vanuit de inkomhal van de Warande.
Deelname kost 4 euro p.p. (Turkse thee en baklava inbegrepen)
 
 
Datum:
zondag 3 oktober 2021
Vertrekuur:
14.00 uur
Vertrekplaats:
centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42

Wanneer we door de straten van Turnhout lopen kijken we wellicht nooit met aandacht naar de mooie gevels van de vele burgerhuizen die onze stad sieren. We lopen er achteloos voorbij en laten al dat moois links liggen. Waarom? Wellicht omdat niemand er ons ooit op gewezen heeft wat een pareltjes er te ontdekken vallen. We willen samen met jullie deze zoektocht doen. Die mooie gevels zijn vooral ontstaan in 19de eeuw. Men promootte dan om de straat als een publiek kunstwerk te zien. Ambachtelijkheid en kunstzin gingen hand in hand. Alles was van tel: deurhandvat, brievenbus klep, ramen, en zelfs de voetschraper was even belangrijk als de gevel zelf. En op het einde van de 19de eeuw zagen we nieuwe kunststromingen die zich afzetten tegen die strakke neoclassicistische huizen die er in massa gebouwd werden. In onze steden doken huizen op met Art Nouveau gevels. Ook Turnhout was mee met die nieuwe stijl. Mensen versierden hun gevel op vele manieren. Zij die niet zo kapitaalkrachtig waren deden ook mee met die rage en men versierde de gevels met vloertegels en speciale wandtegels. Zij die een iets ruimer budget hadden konden speciale keramiek laten maken die in gevels verwerkt werd. Men ging geglazuurde stenen gebruiken. En de opperklasse wilde laten zien dat ze een ruim budget hadden en mee konden doen met die nieuwe rage. Er verschenen gevels met Sgraffiti en andere kostbare gevelversieringen. In Turnhout waren er een paar gerenommeerde architecten die o.a. samenwerkten met de topontwerper voor Sgraffiti: Paul Cauchie. Je hoeft niet naar Brussel of Berchem te gaan om al dat moois te ontdekken. Dit kan in uw eigen stad. Laten we het samen ontdekken en ervan genieten!

Reserveren kan je hier.

 

Datum:
zondag 7 november 2021
Vertrekuur:
14.00 uur
Vertrekplaats:
ingang van het kerkhof in de Kwakkelstraat
Is een kerkhof alleen maar een plaats waar de overledenen rusten? Een dodenakker in afwachting dat deze worden opgenomen in het hiernamaals, met als herinnering een kruis, grafzerk en soms een kapelletje? Of schuilt er meer achter?
Achter de symboliek van de dodentaal die op deze meer dan 200 jaar oude begraafplaats besproken wordt, zit vaak een boeiend verhaal. Ze kenmerkt de persoon die er begraven ligt. Tijdens de verschrikkelijke wereldbrand tussen 1914 en 1918 lieten 131 Turnhoutenaren het leven. 
De stad houdt de herinnering aan deze gesneuvelden levendig. Het monument "Vrede en Victorie" op het Zegeplein is er een bewijs van. We bezoeken de oorlogsgraven op het kerkhof en horen rechtstreekse getuigenissen.
Kortom boeiende verhalen die hier verborgen liggen en die door de gids voor u tot leven worden gebracht.
 
 
 
Datum:
zondag 5 december 2021
Vertrekuur:
14.00 uur
Vertrekplaats:
Kasteel van de Hertogen van Brabant, Kasteelplein 1
Gezien de huidige Covid-19 toestand en dat het bezoek grotendeels een binnenactiviteit is hebben we deze rondleiding geannuleerd.
Personen die gereserveerd hebben worden persoonlijk gecontacteerd.
 
Van jachtverblijf tot hedendaags gerechtshof. Van het ontstaan in de 12de eeuw tot vandaag worden de vele rijke facetten van dit unieke gebouw belicht. Het kasteel speelde zeker een rol bij de Blijde Inkomsten van de landvorsten. Hoe groot was echter het belang onder de Bourgondische en Habsburgse hertogen? Wat was de betekenis van het kasteel als versterking tijdens de Tachtigjarige Oorlog? De verwaarlozing tijdens het Ancien Regime, De verwaarlozing in de 19de eeuw en de herwaardering in de 20ste eeuw... de levensloop van één van Turnhouts mooiste pareltjes!
 
Slechts beperkt aantal plaatsen. Inschrijven is aangeraden en kan vanaf 1 oktober.