U bent hier

Home

Turnhout soldatenstad: kazerne Majoor Blairon

Zondag 4 augustus 2019 om 14.00 uur
Vertrek aan de ingang van de kazerne, Steenweg op Gierle

De eerste steen van het complex heeft de datum 11 maart 1938. Mei 1940 wordt de kazerne opgeëist door de Duitse bezetter. In 1946 wordt de kazerne een opleidings- en vormingscentrum voor dienstplichtigen. Ruim 1 miljoen miliciens maken voor het eerst kennis met het soldatenleven in Turnhout.
Na het opschorten van de dienstplicht in 1994 kwam er een einde aan het soldatenleven in de stad.
Na de definitieve sluiting in 1999 werd de kazerne opgekocht door de stad en krijgt een totaal nieuwe invulling. Maar de kazerne behoudt nog steeds haar identiteit, het ruime paradeplein werd dan wel omgevormd tot parking, maar de voornaamste blokken A, B, C en D vormen nog steeds de kazerne Blairon.
De rondleiding begint aan de inkom van het imposante voorgebouw. Er is aandacht voor architectuur, de monumenten, maar ook het soldatenleven in Turnhout. Welke opleidingen werden hier gegeven. Hoe zag het eruit en wat vinden we nog terug, de slaapzaal, het cachot?
En wat vandaag? Algemeen gekend zijn de stadsdiensten die er hun onderkomen hebben, maar ook een diversiteit van diensten en ondernemingen heeft zich gevestigd in de gebouwen van de Kazerne.
Het wordt zeker een boeiend verhaal!

Op voorhand reserveren kan hier