U bent hier

Home

Wereldoorlog II

Zondag 30 augustus 2020 om 14.00 uur
Vertrek: centrale inkomhal de Warande, Warandestraat 42

Het is 75 jaar geleden. Op 23 september 1944 verlaten de laatste Duitse soldaten Turnhout. Na vier jaren bezetting wordt de stad bevrijd door de geallieerden. Op dat ogenblik eindigt voor Turnhout de Tweede Wereldoorlog. Maar het zal nog lange tijd duren eer alle wonden gelikt zijn.

Met een wandeling “Wereldoorlog II in Turnhout” willen de gidsen deze bevrijding herdenken.
De Tweede Wereldoorlog was totaal anders dan zijn voorganger in ‘14 – ‘18. Toen werd Turnhout pas enkele maanden na de Duitse inval bezet. Nu werd de stad reeds gebombardeerd op 10 mei 1940: de eerste dag van de “Blitzkrieg”. Vier dagen later werd de stad reeds aan de Duitsers overgedragen. Waar WO I voornamelijk een militair gegeven was  - met alle bijhorende ellende -, kwam daar in WO II nog een ideologische druk bij. Wat waren de gevolgen voor de burgers? Hoe gingen zij hiermee om?
Wandelend langs verschillende locaties worden gebeurtenissen toegelicht: de bombardementen, de bezetting, logementen en feestzalen. Waar dronken de Duitse bezetters hun pint of gingen ze naar de cinema? Hoe reageerde het stadsbestuur en de bevolking? Was er collaboratie of verzet? Verschillende mensen werden opgepakt en weggevoerd. Onder hen waren enkele bekende Turnhoutse kunstenaars.
Een oorlogsverhaal is zelden een mooi verhaal. Toch willen de gidsen met deze rondleiding vertellen over die donkere periode, waarin men - ondanks alles -  lichtpunten van solidariteit en samenhorigheid terugvindt.

Vanwege Covid-19 moet iedere deelnemer een mondneusmasker dragen en moet je op voorhand reserveren.
 
Dit kan ook op het Toerisme & Uit-kantoor.